Hoe trek je egels naar je tuin en help je ze te overleven?

Egels zijn nachtdieren die een essentiële rol spelen in ons ecosysteem. Ze helpen inderdaad bij het reguleren van de populaties van insecten en buikpotigen die schadelijk zijn voor onze tuinen. Hun aantal is de afgelopen jaren echter drastisch afgenomen als gevolg van vele factoren, zoals de vernietiging van hun natuurlijke leefgebieden, het gebruik van pesticiden en het gebrek aan voedsel. Het is daarom van cruciaal belang om te leren hoe u egels naar uw tuin kunt lokken en hoe u ze kunt helpen daar te overleven.

Creëer een omgeving die bevorderlijk is voor egels

Om egels naar je tuin te lokken, moet je eerst een gunstige omgeving naar hun aanwezigheid. Hier zijn enkele tips om dit te bereiken:

Trek egels naar je tuin
Trek egels naar je tuin
 • Gebieden wild laten: Egels waarderen natuurlijke ruimtes waar ze voedsel kunnen vinden en zich kunnen verstoppen. Laat dus een deel van je tuin braak liggen met hoog gras, struiken en hopen dode bladeren.
 • Biodiversiteit bevorderen: Een tuin met een rijke biodiversiteit is aantrekkelijker voor egels. Plant honingbloemige bloemen, bessenstruiken en peulvruchten om de aanwezigheid van insecten en andere dieren die de egels voeden aan te moedigen.
 • Vermijd pesticiden: Egels zijn gevoelig voor chemicaliën en de insecten die ze eten kunnen besmet zijn met deze stoffen. Gebruik biologische methoden voor ongediertebestrijding.
 • Zorg voor waterpunten: Egels hebben water nodig om te overleven, vooral in tijden van droogte. Installeer een klein bassin of een kopje gevuld met water op grondniveau om ze te laten hydrateren.

Zorg voor toegang en schuilplaatsen voor egels

Egels moeten tijdens het broedseizoen vrij rondlopen tussen tuinen om voedsel en partners te vinden. Het is daarom belangrijk om ze te faciliteren toegang naar je tuin. Hier zijn een paar tips:

 • Maak doorgangen onder hekken of heggen zodat egels tussen verschillende ruimtes kunnen bewegen.
 • Vermijd obstakels zoals muren, trappen of stoepranden die kunnen voorkomen dat egels uw tuin binnendringen.
 • Pas op dat u egels niet in uw tuin opsluit door de toegang naar buiten volledig af te sluiten. Ze moeten je ruimte kunnen verlaten zoals ze willen.

Naast toegang is het essentieel om egels te voorzien schuilplaatsen om te rusten, te schuilen en te overwinteren. Jij kan :

 • Bouw een schuilplaats voor egels van hout, baksteen of terracotta: zorg dat deze waterdicht is, goed geïsoleerd en op een rustige en schaduwrijke plek staat.
 • Laat stapels hout, dode bladeren of stenen achter waar de egels zich in kunnen verstoppen en hun nest kunnen bouwen.
 • Installeer een open composter om egels een natuurlijke habitat te bieden om zich te voeden met de insecten in de compost.

Egels verantwoord voeren

Hoewel egels hun voedsel in het wild kunnen vinden, kan het nuttig zijn om ze een voedingssupplement, vooral in tijden van droogte of als ze uit hun winterslaap komen. Hier zijn enkele tips om te volgen:

 • Geef ze specifiek egelvoer, verkrijgbaar bij dierenwinkels of online.
 • Bied ze voedsel aan zoals kattenvoer, hondenvoer, geplette gekookte eieren of gesneden fruit.
 • Vermijd brood, melk en tafelresten, die zijn schadelijk voor egels.
 • Verdeel om de twee dagen voedsel in kleine hoeveelheden om afhankelijkheid en overbevolking te voorkomen.

Bescherm de egels tegen de gevaren van de tuin

Tot slot is het essentieel om veiligheid garanderen egels die uw tuin bezoeken. Hier volgen enkele voorzorgsmaatregelen:

 • Controleer op egels voordat u een maaier, heggenschaar of hakselaar gebruikt: deze dieren verstoppen zich vaak in hoog gras of stapels dode bladeren.
 • Vermijd ongediertevallen zoals strikken of slijm, die egels kunnen verwonden.
 • Laat geen metalen draden, plastic zakken of beschermnetten rondslingeren die de egels kunnen verstrikken en verwonden.
 • Let op uw huisdieren, vooral honden, die egels kunnen aanvallen.

Door deze tips te volgen, help je de egels die in onze tuinen leven een veilige en gastvrije plek te bieden. In ruil daarvoor zullen deze fascinerende dieren je helpen ongedierte te bestrijden en bijdragen aan de schoonheid en het evenwicht van je omgeving.

Lees ook:  Hoe herken je de oorsprong van overconsumptie van elektriciteit in je woning?
Foto van auteur
Despre autor, Adriaantje Huismans
Ik heb er altijd van gedroomd journalist te worden, maar het leven had andere plannen. Wanneer ik wat tijd voor mezelf heb, deel ik hier mijn ontdekkingen en informatie die ik interessant vind.
Hoofdpagina » Nieuws » Hoe trek je egels naar je tuin en help je ze te overleven?